MorskiMen 20 Napisano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Cześć Mam dość dużo glonów w refugium i zastanawiam się nad częściową ich redukcją, ale jest tam bardzo dużo mikro życia, wieloszczetów itp i szkoda mi się tego pozbywać. Jak myślicie czym grozi brak redukcji makroglonów? Może dobrym sposobem jest właśnie zostawienie samej naturze pola do popisu? A może brak miejsca do rozrostu doprowadzi do rozpuszczania się glonów i oddania do wody to co wchłonęły? Jak u siebie z tym sobie radzicie , ile ewentualnie jednorazowo usuwacie ? Zapraszam do dyskusji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał 160 Napisano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Opcja 2, nastąpi crash i padną uwalniając do wody. Albo opcja 3, jak się rozrosną dobrze to wpadną na pomysł rozmnożenia się za pomocą zarodników, uwolnią je do wody i potem opcja 2, padną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MorskiMen 20 Napisano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Czyli lepiej usunąć nawet kosztem micro życia którego nie jestem wstanie odłowić ? Ile mniej więcej jednorazowo mogę się pozbyć na raz makro glonów ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 68 Napisano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Będzie coraz gorszy przepływ przez glony i pojawi się cyjano. Cześć glonów zacznie gnić, obumierać. Generalnie zrobi się syf i szybko je sam przerzedzisz. Już widać na zdjęciu brązowe przebarwienia. Co do życia, bierzesz glony, wsadzasz do akwarium, płuczesz, większość życia ląduje w wodzie, a glony w śmietniku. Ile ? Aby woda zaczęła prawidłowo omywać glony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MorskiMen 20 Napisano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Ok porządek zrobiony , 1/3 poleciała w kibel wcześniej przepłukałem tak jak radziliście dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi