Many 1974 51 Napisano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Skoro tak piszesz to tak jest, ja niestety nie mam jak tego sprawdzić, bo nie mam dwóch ati blue plus. Ale wiadomo że światło inaczej się rozprasza w powietrzu, a inaczej wygląda gdy przechodzi przez wodę, wtedy jedne fotony są bardziej tłumione, a inne nie, więc relatywnie dwie identycznie wyglądające świetlówki w akwarium dają całkiem inne światło Napisz jaka jest realna różnica między tymi świetlówkami, bo mi się wydaje że sylvania w baniaku daje niby niebieskawe światło, ale lekko takie mleczne, a jakie daje ati blue plus? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek 34 Napisano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Nie uzurpuje sobie prawa do nieomylności, zwłaszcza że każdy z nas widzi trochę inaczej, ja do tego już "lekko" staro ;) Z tym mlecznym powidokiem, to by się zgadzało, Coralstar jest bardziej aktyniczna, jej widmo jest bardziej przesunięte ku UV i chyba stąd taki efekt, którego nie ma Blue Plus. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Many 1974 51 Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 22 godziny temu, jarek napisał: Nie uzurpuje sobie prawa do nieomylności, zwłaszcza że każdy z nas widzi trochę inaczej, ja do tego już "lekko" staro Nie chciałem żeby to tak zabrzmiało, po prostu chodziło mi o to, że kto by nie patrzył i jaki by nie miał wzrok, to jak jest jakaś różnica w barwie światła w baniaku, to i tak na swój sposób dostrzegł by tą różnicę. Dziękuję za opis barwy światła owych świetlówek, można by rzec że barwa ATI jest przyjemniejsza dla oka, choć to pewnie kwestia gustu, a o gustach nie ma co dyskutować, bo jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Ivan Napisano 26 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Panowie i Panie... Wkraczam jednak do gangu T5. Mam kombo 6 rur. Co polecicie na bazie swoich doświadczeń i preferencji? Względem wytycznych producentów których biorę pod uwagę (Giesmann i ATI) wygląda to tak: Giesmann: actinic blue x3 / aquablue coral x1 / super purple x1 / aqablue azure x1 ATI: Blue Plus x3 / Special x2 / Purple x1 Blue Plus x3 / Coral Plus x2 / Purple x1 Blue Plus x4 / Coral Plus x1 / Purple x1 Czego oczekuje od światła? Naturalności barw. Chce wyciągnąć ile się da koloru ze zwierzaków, a zarazem zapewnić im optymalne warunki do wzrostu. Rury będą wzbogacone o ledy (50-60w) z zakresu uv (395-400nm, 420-425nm) oraz blue (460-470nm) i royalblue (450-452nm). Za dnia chciałbym osiągnąć jak najlepsze światło dla korali, a zarazem przyjemne barwy dla własnego oka - możliwe, że ledy poza wieczornym efektem "fluo" jak zgasną rury będą pracować razem z nimi w ciągu dnia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex 27 Napisano 26 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Ja mam taki poradnik ATI: Przedstawiamy rekomendowane zestawienie optymalnych kombinacji świetlówek ATI 16 000K – 20 000K – Barwa niebiesko-biała z podbiciem barwy niebieskiej i czerwone 4 świetlówki · 3 ATI Blue Plus · 1 ATI Purple Plus 6 świetlówek · 4 ATI Blue Plus · 1 ATI Coral Plus · 1 ATI Purple Plus 8 świetlówek · 5 ATI Blue Plus · 2 ATI Coral Plus · 1 ATI Purple Plus 10 świetlówek · 6 ATI Blue Plus · 3 ATI Coral Plus · 1 ATI Purple Plus 12 000K – 16 000K – Barwa zimna biała z podbiciem barwy niebieskiej i czerwonej 4 świetlówki · 2 ATI Blue Plus · 2 ATI Coral Plus 6 świetlówek · 3 ATI Blue Plus · 2 ATI Coral Plus · 1 ATI Purple Plus 8 świetlówek · 4 ATI Blue Plus · 3 ATI Coral Plus · 1 ATI Purple Plus 10 świetlówek · 5 ATI Blue Plus · 4 ATI Coral Plus · 1 ATI Purple Plus 10 000K – 14 000K – Barwa śnieżnobiała z delikatnym podbiciem niebieskiego 4 świetlówki · 2 ATI Blue Plus · 1 ATI Aquablue Special · 1 ATI Purple Plus 6 świetlówek · 3 ATI Blue Plus · 2 ATI Aquablue Special · 1 ATI Purple Plus 8 świetlówek · 4 ATI Blue Plus · 2 ATI Aquablue Special · 2 ATI Purple Plus 10 świetlówek · 5 ATI Blue Plus · 3 ATI Aquablue Special · 2 ATI Purple Plus Optymalne rozlokowanie świetlówek dla lampy z 6 świetlówkami 1. Blue Plus 2. Aquablue Special 3. Purple Plus 4. Blue Plus 5. Aquablue Special 6. Blue Plus Optymalne rozlokowanie świetlówek dla lampy z 8 świetlówkami 1. Blue Plus 2. Aquablue Special 3. Purple Plus 4. Blue Plus 5. Aquablue Special 6. Purple Plus 7. Blue Plus 8. Aquablue Special Optymalne rozlokowanie świetlówek dla lampy z 10 świetlówkami 1. Blue Plus 2. Aquablue Special 3. Purple Plus 4. Blue Plus 5.Aquablue Special 6. Blue plus 7. Purple Plus 8. Aquablue Special 9. Blue Plus 10. Aquablue Special Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Ivan Napisano 26 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Dziękuję @alex znam ich sugestie ale niewiele mi one dają szczerze mówiąc ja nie jestem fanem światła z Blue+. Przy ledach wydaje mi się ono... Po prostu mało niebieskie dlatego myślę o combo w stylu 3x Coral+ 2x Blue+ 1x Purple i do tego dwa pasy niebieskiego ledu (50-60w). Myślicie, że to dobrze razem zagra? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox 69 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Taka uwaga edytorska : 10 świetlówek· 4 ATI Blue Plus· 4 ATI Aquablue Special· 2 ATI Purple Plus Ewentualnie poprawić rozkład na dole posta - ale ja obstawiałbym 4,4,2, a nawet 6,2,2 można by dać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
=Fresz= 98 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 11 godzin temu, moffens napisał: Dziękuję @alex znam ich sugestie ale niewiele mi one dają szczerze mówiąc ja nie jestem fanem światła z Blue+. Przy ledach wydaje mi się ono... Po prostu mało niebieskie dlatego myślę o combo w stylu 3x Coral+ 2x Blue+ 1x Purple i do tego dwa pasy niebieskiego ledu (50-60w). Myślicie, że to dobrze razem zagra? Niebieskiego światła z ledów nie ma co porównywać do światła niebieskiego z t5 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał 206 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Ja bym wziął 4 B+ 1 AB Special 1 Purple to ewentualnie poprawił niebieskimi diodkami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Many 1974 51 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Przy 6 świetlówkach też skłaniał bym się do konfiguracji Michała, bo jak miałem 6xT5 to taką konfiguracje miałem, tylko zamiast AB Special, miałem Coral plus i mi się podobało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
=Fresz= 98 Napisano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 @michalfa miał fajne światełko i zawsze do tego dążyłem żeby mieć tak samo jasno i tak samo fanie wybarwione acropory. Poniżej lampa Michała i jego układ świetlówek. Lampa Diuna 10x80W 1. BluePlus 2. AquablueSpecial 3. PurpluePlus 4. BluePlus 5. AquablueSpecial 6. BluePlus 7. PurpluePlus 8. AquablueSpecial 9. BluePlus 10. AquablueSpecial Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox 69 Napisano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Aquablue Special dużo widzę a one mają o ile pamiętam coś około 12K - troszkę bardziej ciepłe białe światło bez tez niebieskiego dotknięcia z KZ NG i mają element różu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał 206 Napisano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Miałem Aquablue Special 6x w połączeniu z 2x niebieskimi i jest to światło w stylu "cool white", ale podbija inne kolory, inaczej niż dioda cool white. Zielone Acry robią się pod nią soczyście zielone, a nie seledynowe, żółte też jest żółte a nie zielone fajnie mieć chociaż jedną taką rurę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
=Fresz= 98 Napisano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 U mnie w ciągu dnia tak to wygląda. Zrzut ekranu z kamerki. Fiolety\róże to efekt glonów wapiennych których mam na tylnej szybie na kilogramy jeszcze chcę dołożyć jedną t5 coral plus i powinna nastać odpowiednia jasność. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex 27 Napisano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Ja mam taki układ (od frontu): 1. Blue Plus, Aquablue Special, Purple Plus, Blue Plus, Aquablue Special, KZ Fiji, Blue Plus, Aquablue Special. Jest jasno i przyjemnie dla oka. Nie ma ciepłej poświaty czy coś. Jedyne nad czym się zastanawiam to ewentualne wyrzucenie jednej różowej świetlówki. W to miejsce poszłaby niebieska choć korci mnie Coral Plus, ale to już będzie chyba przesada Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro 111 Napisano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 T5 ATI Coral Plus jest coś takiego, nawet włożyłem do lampy bo zbrakło mi typowo białej .. no własnie jak postrzegacie tę świetlówkę względem Aquablue Plus ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 33 Napisano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 W moim akwarium świeci 6xBlue+ i 4 Coral+ oraz dwa chińskie niebieskie bary. Światło jest błękitne, takie jakie lubię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 33 Napisano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 21 minut temu, Arturro napisał: T5 ATI Coral Plus jest coś takiego, nawet włożyłem do lampy bo zbrakło mi typowo białej .. no własnie jak postrzegacie tę świetlówkę względem Aquablue Plus ? Ponoć Coral + to połączenie Blue+ i Aquablue+. Te jasne to Coral +, zewnetrzne maja 7 miesięcy, a te bliżej środka są świeże. Pozostałe to Blue+. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał 206 Napisano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Aquablue Special - słonko na płytkiej rafie. Coral + trupi kolor w akwarium. Na pewno nie użyłbym jej jako "stand-alone" świetlówki (a tak ją reklamowano). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 33 Napisano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 8 minut temu, Michał napisał: Coral + trupi kolor w akwarium. Michał, gdzie ty widzisz trupi kolor, gdzieś to przeczytałeś? Patrzę na akwarium i takiego nie widzę. Chyba, że ja rozróżniam kolory jak typowy facet - trzy. Jak świecą same C+ to widać różową poświatę, ja różowego trupa nie widziałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex 27 Napisano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Używałam Coral + i też nie zamontowałabym 3 szt. Jak Michał uważam że jest faktycznie lekko trupia. Każdy ma jednak inny gust i inne preferencje, więc to co podoba się jednym nie musi innym. I dobrze bo byłoby nudno na świecie. Najważniejsze że koralowce zadowolone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał 206 Napisano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Dla mnie to kolor jak ten Drakula na Halloween dzieci na taki kolor malują sobie wtedy twarze. W akwarium też jest szaro-fioletowo tak jakoś "trupio". Ty masz je Norbert w kombinacji z innymi. Tak naprawdę masz je tylko 4 plus 6 innych plus diody. Odpal tylko 10 C+ i powiedz, że nie jest jak u Adamsów w Halloween. Jeszcze zamiast rybek szkieleciki powinny pływać Na pewno kombinacja ABS i B+ nie wygląda jak C+. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
=Fresz= 98 Napisano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Jak świecą same C+ to widać różową poświatę, ja różowego trupa nie widziałem Ja widzę tak samo więc wszystko z Tobą w porządku hehe Na samej ati coral plus jak poniżej. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał 206 Napisano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 49 minut temu, alex napisał: Używałam Coral + i też nie zamontowałabym 3 szt. Jak Michał uważam że jest faktycznie lekko trupia. Każdy ma jednak inny gust i inne preferencje, więc to co podoba się jednym nie musi innym. I dobrze bo byłoby nudno na świecie. Najważniejsze że koralowce zadowolone Dokładnie tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero 5 Napisano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 A ja mam 5 x blue plus i jedna purple plus.Jak dojadą części z Chin to dwie niebieskie wylecą, a wpadną belki z niebieskimi ledami 120w.Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi