Skocz do zawartości

Skrzydlica mała (Dendrochirus zebra)

niknik

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę ponad tydzień temu dojechały do mnie dwie małe skrzydlice i do tamtej pory w zasadzie nie pływają i niczego nie jedzą. Próbowałem żywego danio żółtego, kawałek mrożonej krewetki koktajlowej, mrożonego kryla, artemii, lasonogów i nic. Ryby odmawiają przyjmowania pokarmu. Macie jakieś pomysły jak zachęcić je do jedzenia zanim zejdą z głodu? jedna czasem trochę wypływa, wygląda jakby szukała na skale czegoś do zjedzenia ale nie rusza niczego co próbuję jej dać.

Myślałem o kupieniu dla nich jakichś żywych krewetek ale nie mogę znaleźć nic poza słodkowodnymi. Poza redcherry są tez neocardina white a raczej szaro przeźroczyste tylko one raczej nie pożyją długo w słonej wodzie, a nie wiem czy zainteresują się martwymi.

W akwarium mam sporo glonów, wg mnie derbesia. 
Azotany 0,
PO4 nie mierzę, wg ostatniego icp 0,24
KH 9

zebra.jpg

Edytowane przez niknik

Skrzydlice to jedne z tych "mądrzejszych" ryb i łatwo się stresują w nowym miejscu. Ja bym im na razie dał spokój, może przyciemnił światło i skrócił ogólny czas świecenia w ramach zmniejszenia stresu. W końcu wyjdą. Ryby nie muszą jeść codziennie, a wręcz im to szkodzi 😜 Mogą też przez kilka tygodni nie jeść i nie padną.  Podrzucaj im jakieś smakołyki i w końcu się zainteresują.